"Harvapuheinen miespotilas tiuskaisi äkäisesti: 'Sä oot liian nopee!' Se pysäytti. Huomasin, että olin ollut liukuhihnalla hänen kanssaan ja varmaan monen muunkin kanssa. Ehkä syynä on takaraivossa tuntuva paine siitä, että apua tarvitsevia potilaita
on paljon ja työssä on jatkuva kiire."
Hoito- ja hoivatyön tekijät joutuvat usein tilanteisiin, joissa he kokevat, etteivät voi tehdä työtään riittävän hyvin eikä mikään toimintatapa ole kyllin hyvä. Työ käy raskaaksi, jos siinä herää toistuvasti omantunnontuskia. Kuinka painavaa eettistä kuormaa sinä kannat työssäsi?
Tässä kirjassa hoito- ja hoiva-alan eri ammattialojen työntekijät kertovat vaikeista päätöksistä ja huonosta omastatunnostaan, kun mikään vaihtoehto ei tunnu tarpeeksi oikealta. Kirja perustuu tutkimukseen, jossa on analysoitu konkreettisia vanhustyön tilanteita terveyskeskusten vuodeosastoilla, vanhainkodeissa ja yksityisissä palvelutaloissa eri puolilla Suomea. Teos tekee näkyväksi auttamistyön todellisuuden ja vaikeat valintatilanteet.
Kirjan tarkoitus on herättää lukijat kuuntelemaan omaatuntoaan ja miettimään eettisiä kysymyksiä sekä erilaisia tapoja käsitellä niitä. Mukana on käytännöllinen itsearviointimenetelmä, jonka avulla jokainen voi tunnistaa ja seurata oman eettisen kuormansa painopisteitä työssään. Sitä voidaan käyttää apuvälineenä, kun työyksiköissä neuvotellaan eettisesti ja toiminnallisesti parhaista mahdollisista toimintatavoista.
Gustaf Molander on sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, psykologi ja sosiaaligerontologian sekä tanatologian dosentti. Kirjan loppusanat on kirjoittanut hoitotieteen ja gerontologisen hoitotieteen dosentti, terveydenhoitaja Pirkko Routasalo.