Ikiaikainen valmius taistella, paeta tai jähmettyä aktivoituu, kun ihminen kokee uhkaa. Vaikeissa tilanteissa saatamme puolustaa itseämme hyökkäämällä vastustajaa kohti vihaisen koiran lailla, pinkaista pakoon kuten jänis tai jähmettyä kuin lisko, joka esittää kuollutta.
Tieto eläinten käyttäytymisen biologisesta perustasta auttaa ymmärtämään myös ihmisenä toimimisen moninaisuutta. Ihmisen kehitys on kuitenkin paljon monimutkaisempaa ja muotoutuvampaa kuin millään muulla lajilla. Ihmisen kehitykseen vaikuttaa biologian lisäksi kulttuuri, johon kuuluvat niin toimintatavat, arvot kuin mallitkin. Ihmiset kykenevät kesyttämään reagointivalmiuksiaan, kun he oppivat stressin säätelyn taitoja. Ratkaisevassa osassa on kanssasäätely: kun itseään on vaikeaa ohjata oikeaan suuntaan, toisten ihmisten avulla se onnistuu, jos he osaavat toimia oikein. Säätelemätön stressi aiheuttaa merkittävää haittaa sekä yksilölle itselleen että ympäröivälle yhteiskunnalle.
Useilta tieteenaloilta tietoa ja ymmärrystä ammentava teos tarjoaa ainutlaatuisen löytöretken ihmisen stressijärjestelmän syntyyn, kehitykseen ja merkitykseen. Kirjan avulla stressijärjestelmää voi oppia ymmärtämään ja hallitsemaan tavalla, joka vahvistaa hyvää elämää ja tasapainoista kehitystä. On huojentavaa tietää, että aivomme tarvitsevat toimiakseen sekä stressijärjestelmän aktivoitumista että sen tyyntymiseen liittyvää palkitsevuutta. Kummatkin ovat välttämättömiä, koska ilman niitä emme opi uutta.